Calypso
Preț: 198 LeiPiersic pitic
Preț: 169 LeiRoz amar
Preț: 33 LeiTriMeri (meri împletiți)
Preț: 199 LeiDelicios dublu roșu
Preț: 29 LeiKandil Sinap
Preț: 198 Lei
-
Epoca de recoltare a mărului poate varia între 15 septembrie şi a doua jumătate a lunii octombrie.
-
Soiurile mai dulci vor fi recoltate mai timpuriu, iar cele mai acrişoare mai târziu.
-
Merele sunt coapte atunci când se desprind ușor de pe creangă, după un sfert de rotire în jurul codiței.
-
Mărul se desprinde cu delicateţe de pe ramuri printr-o uşoară răsucire, în nici un caz trăgând de el sau scuturându-l. Mărul vătămat nu poate fi păstrat.
-
Dacă aveți în livadă mai multe soiuri de măr, se recomandă păstrarea separată. De asemenea, trebuie să știți care soiuri sunt de toamnă și care de iarnă, pentru a le programa la consum în conformitate cu gradul lor de rezistență după. Pentru păstrare mai îndelungată se recomandă în special soiurile: Jonathan, Golden Delicious, Stark Delicious, Starking Delicious, Starkrimson etc.
-
În ceea ce priveşte mărimea fructelor, cele mai potrivite pentru păstrare sunt merele mijlocii. Pentru păstrare cât mai îndelungată, alegeţi fructele care nu prezintă nici o urmă de vătămare pe care le aşezaţi cu grijă în lăzi (de exemplu lăzi de tip P) sau chiar pe rafturi, având în atenţie asigurarea unor spaţii de ventilaţie între lăzi sau rafturi.
-
Din timp în timp, se recomandă o triere delicată a fructelor, pentru a le identifica și îndepărta pe cele care dau semne de îmbolnăvire.
-
Ferite de îngheţ şi având o umiditate acceptabilă, merele pot fi păstrate până la 6-8 luni.
Atenționări și ponturi
- Dacă optați pentru depozitarea merelor în lăzi, plasați din loc în loc (cam 1 din 3) câte un măr învelit în hârtie. Această metodă reduce semnificativ riscul contaminării merelor sănătoase de la cele bolnave.
- Merele scuturate, cărate în saci şi răsturnate într-un beci precum cartofii mai sunt bune doar pentru gem, marmeladă, compot! produse foarte gustoase, de altfel!
- Merele dulci trebuie păstrate la temperaturi de 0°C …+1°C, iar cele mai acrişoare la +3°C…+4°C, asigurându-se o umiditate relativă a aerului de 80-90%.
- Întrucât spaţiile gospodăreşti de păstrare se rezumă doar la magazii, pivniţe şi beciuri, având un control redus asupra mediului de păstrare, se recomadă ca în cazul în care simţim o umiditate redusă a aerului în spațiul de depozitare, să punem din când în când tăvi cu apă călduţă, în vederea ridicării umidităţii. Altfel, merele păstrate într-o umiditate redusă se vor zbârci.