Calypso
Preț: 198 LeiRoz amar
Preț: 33 LeiSchattenmorelle
Preț: 35 LeiGoldfinger
Preț: 99 LeiWesterland
Preț: 109 LeiPink Peony
Preț: 119 Lei
Să fie clar: cârtiţele sunt nişte vietăţi formidabile, nişte minuni ale naturii. Fiind insectivore, ele reduc drastic numărul dăunătorilor din sol. De pildă, vă pot scăpa de coropişniţe, de larvele de cărăbuşi ori alte larve dăunătoare. Activitatea lor, e dovedit, îmbunătăţeşte şi calitatea solului.
Totuşi, pot face ravagii în gazonul la care aţi muncit zeci şi sute de ore, pot distruge straturile de flori, de legume, iar dacă pătrund într-o seră ori într-un solar, e catastrofă! În aceste situaţii, cu tot regretul, trebuie să acţionăm.
Ce soluţii avem
-
În centrele fitosanitare vi se pot propune diferite soluţii chimice. Puteţi încerca.
-
Dispozitivele sonore electronice special concepute pentru această problemă se pare că au o anumită eficacitate, dar există şi contestări.
-
Pastilele de naftalină plasate în galerii, din loc în loc, se pare că le alungă.
-
Ciocălăii de porumb, îmbibaţi în motorină, întroduşi în galerii, funcţionează în multe cazuri.
-
Bucăţile de carbid, plasate în galerii şi apoi udate, emană un gaz insuportabil pentru cârtiţe, fapt care poate conduce la intoxicarea lor. Atenţie, gazul emanat este puternic inflamabil! Nu umblaţi cu surse de foc în timpul acestei operaţiuni!
-
Inundarea galeriilor le determină să iasă la suprafaţă în unele cazuri. În vreme de secetă, soluţia este ineficientă, apa fiind absorbită de pământ fără a fi afectate cârtiţele.
-
Moriştile de vânt, cum sunt cele cu care se joacă copiii, confecţionate din folie de plastic, înfipte în muşuroaie par a da rezultate. Explicaţia poate fi aceea că, având un auz extrem de dezvoltat, cârtiţele sunt deranjate de vibraţiile transmise în sol de morişti.
-
Pe acelaşi principiu funcţionează şi următoarea soluţie: înfigeţi sticle (de plastic ori din sticlă) fără dop, cu gâtul în jos în toate muşuroaiele, procedând la fel şi în cazul muşuroaielor nou apărute. Noi am încercat această variantă, funcţionează! Cu zece sticle am scos-o din grădină!
-
Tot pe acelaşi principiu: îndepărtaţi un muşuroi până ajungeţi la galerie. Puneţi deasupra galeriei un ceas de noptieră cu cheiţă (cum erau pe vremuri). Deasupra ceasului, aşezaţi o oală pentru a amplifica sunetul. Nu vă putem spune care este raportul ceas pe metru pătrat!
-
Tot pe aceeaşi paradigmă: înfigeţi beţe în muşuroaie, în vârful cărora puneţi cutii metalice de bere sau de suc.
-
Câinii de talie mică cu lătrat ascuţit (de ex. teckel), care umblă liberi prin curte, se pare că le sperie şi le alungă.
-
Uneori reuşesc şi pisicile să le prindă.
-
Vânarea cu hârleţul este soluţie pentru cei cu răbdare, care posedă şi un instinct de vânător. Ideea este următoarea: încercaţi să înţelegeţi după prospeţimea muşuroaielor aproximativ unde se află cârtiţa. În momentul în care începe să sape, vă apropiaţi ca o pisică (altfel vă aude şi fuge), intuiţi din ce direcţie vine, îi blocaţi galeria cu un hârleţ, iar cu al doilea o scoateţi ca suprafaţă (vedeţi imaginea mai sus). Cu ceva exerciţiu veţi putea reuşi doar cu un singur hârleţ.
-
Aşezaţi o capcană pentru şobolani lângă o galerie (după ce aţi îndepărtat muşuroiul). Folosiţi ca momeală o bucată de salam. Acoperiţi cu o cutie suficient de mare atât capcana, cât şi galeria (vedeţi imaginea mai sus).
-
Plantaţi în grădină Floarea Paştelui sau ricin.
-
Pentru doamnele și domnișoarele cu păr lung: nu aruncați părul după pieptănat! Faceți-l ghemotoace și băgați-le în galeriile cârtițelor. Se pare că metoda este deosebit de eficientă!
- Cârtiţele sunt animale ocrotite prin lege în multe ţări din Uniunea Europeană.
- Recomandarea noastră este următoarea: decât să încercaţi să le omorâţi, mai bine aplicaţi metode care să le alunge.
- Dacă reuşiţi să le prindeţi, nu le omorâţi, duceţi-le undeva departe de grădină, într-o zonă nelocuită de oameni.
Mulţumiri
- Mulţumim tuturor prietenilor de pe Facebook care ne-au povestit cum au procedat în această chestiune!