Chasselas rose
Preț: 24 LeiCodreancă (Black Magic)
Preț: 26 LeiCardinal
Preț: 25 LeiFetească neagră
Preț: 25 LeiCabernet Sauvignon
Preț: 25 LeiItalia
Preț: 24 Lei
- În România, acest soi mai poartă numele de Tămâioasă Hamburg, Tămâioasă neagră și Black Hamburg.
- În alte părți ale lumii, acest soi mai este numit:
- Hambourgh musque, Black Muscat, Snow's Muscat Hambourgh - în Marea Britanie;
- Muscat Hamburg blau, Hambourgh musque - în Germania;
- Muscat Hambursky - în Cehia;
- Hamburgi muskotály - în Ungaria;
- Moscato di Amburgo - în Italia;
- Muscat de Hambourg, Muscat Hambourg, Hamburg musque - în Franța;
- Hamburgskii Misket - în Bulgaria;
- Muscat Gamburgskii, Muscat cernâi Aleksdriiskii, Hamburgskii Misket, Tamaioza niagra Gamburg - în Rusia.
Utilizare:
- Soiul Muscat de Hamburg este considerat „regele strugurilor de masă”, ocupând un loc de cinste în categoria soiurilor de masă aromate.
- În anii în care strugurii sunt puternic atacați de insecte și putregaiul cenușiu și nu mai pot fi valorificați ca struguri de masă, aceștia pot fi vinificați, obținându-se un vin de masă superior sec roșu-rubiniu, aromat, plăcut, răcoritor, cu tărie alcoolică de 11-12o.
Originea:
- Se presupune fie că e originat din Anglia, fie că e originar din Franța și că mai apoi a ajuns în Anglia. Cert este că în 1870 era cunoscut în comerț, în Anglia.
Arealul de răspândire și de cultură:
- Soiul este răspândit pe suprafețe mari în majoritatea țărilor viticole din Europa.
- În România, soiul Muscat Hamburg este foarte răspândit, în special în podgoriile sud-carpatice (în special Dealu Mare) și în cultura de la șes (foarte mult în jurul Bucureștiului).
Descriere botanică:
- Lăstarul este pufos, verde-albicios, vag gălbui.
- Inflorescențele apar pe nodurile 6/7 și sunt rămuroase, de formă conică.
- Soiul este autofertil și este un bun polenizator pentru alte soiuri.
- Strugurii au 18 - 25 cm lungime, sunt rămuroși, cu boabele rare.
- Boabele sunt sferice sau ușor ovoide, semicrocante, cu miez cărnos și suculent, cu aromă inconfundabilă de muscat. Mustul este incolor.
Caracterizarea agrobiologică:
- Soiul Muscat de Hamburg este bine aclimatizat în țara noastră.
- Pentru încheierea ciclului vegetativ activ, are nevoie de 166 - 210 zile (interval în care acumulează 2550 - 3650o).
- Dezmugurește în prima parte a lui aprilie la Valea Călugărească și în primele zile ale lui mai în restul podgoriilor.
- Înflorește la sfârșitul lui mai sau în prima jumătate a lui iunie.
- Strugurii dau în pârgă în prima jumătate a lui august și ating maturitatea în septembrie. În anii reci, în special în jumătatea nordică a țării, maturarea poate să întârzie până în octombrie.
- Muscat de Hamburg este un soi viguros, cu creștere stufoasă, lăstarii anuali putând atinge și lungimi de 3 m.
- Portaltoii cei mai indicați sunt Riparia gloire pentru solurile profunde, lipsite de carbonați. Pe solurile bogate în carbonați, cei mai indicați portaltoi pentru Muscat de Hamburg sunt 41 B și SO4-4.
- Deși este un soi autofertil și un bun polenizator, pentru recolte mai bogate se recomandă polenizare încrucișată. Un bun polenizator pentru Muscat de Hamburg este soiul Cinsaut. (Se recomandă 2 rânduri de Muscat de Hamburg și 1 rând ce Cinsaut.)
- Reușește să matureze bine lemnul în fiecare toamnă, însă chiar și așa are o rezistență slabă la ger și brumă.
- Este atacat de mană, dar mai puțin de oidium.
- Cochilis și Eudemis îl atacă puternic, însă nu mai este atacat de alte insecte și nici păsările nu sunt interesate de struguri.
- Soiul Muscat de Hamburg se comportă cel mai bine pe dealuri însorite, cu poziții aerate, unde produce struguri de calitate superioară, atât ca aspect, cât și ca aromă.
- Nu dă rezultate bune în condiții de stepă, datorită rezistenței scăzute la secetă.
Caracterizarea agrofitotehnică:
- Tăierile se fac în formațiuni lungi, de 8 - 10 ochi, iar forma de conducere este capul înălțar Dr. Guyot. Tăierile în cepi de rod reduc semnificativ producția.
- Reacționează foarte bine la irigare, producția de struguri crescând simțitor, atât cantitativ, cât și calitativ.
- Lăstarii sterili se îndepărtează în totalitate.
- Înflorescențele se vor norma la maximum 24 - 26 pe butuc, fapt care contribuie la obținerea de struguri de cea mai bună calitate.
- De asemenea, după legatul florilor, 1/3 din inflorescență de scurtează (partea de la vârf).
Caracterizarea tehnologică:
- Maturitatea deplină a strugurilor este atinsă în cursul lunii septembrie. În toamnele reci culesul poate întârzia până la jumătatea lunii octombrie.
- Cei mai buni struguri și cu aspect atrăgător se obțin pe dealurile însorite. La șes, coacerea se produce neuniform, motiv pentru care culesul trebuie realizat eșalonat.
- În toamnele calde și secetoase, când se cumulează mari cantități de zahăr, strugurii sunt deosebit de gustoși.
- Culesul se realizează din a doua jumătate a lunii septembrie, până la jumătatea lunii octombrie.
- Strugurii soiului Muscat de Hamburg sunt de mărime mijlocie (aprox. 325 g).
Epoca de maturare:
Productivitatea:
- Producția maximă a unui butuc este de 3,4 kg.
- Cele mai mari producții se obțin la Odobești, iar cele mai mici la Murfatlar.
Zonarea:
- În țara noastră, soiul Muscat de Hamburg se cultivă pe aproximativ 3000 ha, ceea ce înseamnă 10% din suprafața soiurilor de struguri de masă.
- Cele mai favorabile zone pentru cultivarea acestui soi sunt Terasele Dunării, Dobrogea, podgoriile Dealu Mare, Dealurile Buzăului și cele din sudul Moldovei.