Se mai numește și:
anghelică, anghelină, anglică, antonică, balaban, buciniș, barba-caprei, iarba-îngerilor, rădăcina Sfântului-Spirit, iglice, mărcuțe, coada-mielului, teișor, turiță albăUnde se găsește:
Crește pe malul apelor, în poieni, turbării, păduri umede și locuri umbroase din zone deluroase, montane și subalpine.
- Plantă erbacee robustă, bienală sau perenă, care formează o rozetă de frunze în primul an și o tulpină cu flori în anul al doilea.
- Tulpina subterană (rizomul), cu miez alb-lăptos, are dimensiuni între 8 - 12 cm.
- Tulpina floriferă are dimensiuni între 50 - 150 cm și este goală pe interior.
- Frunzele sunt mari, compuse, ușor rulate la bază.
- Florile sunt mici, de culoare alb-verzuie. Apar în mănunchiuri rotunjite.
- Fructele sunt relativ mari, netede și dotate cu prelungiri plane ca niște aripioare.
Înflorește în:
Ce se recoltează:
În special rădăcinile (Angelicae radix), uneori întreaga plantă (Angelicae herba), fructele sau uleiul esențial (Oleum angelicae).
Se recoltează în:
Proprietăți terapeutice:
- Angelica are proprietăți stomahice, carminative, antispastice, depurative, antibiotice, tonic-digestive, expectorante, sudorifice, diuretice, sedative, tranchilizante, excitante cerebral.
- În ceea ce privește proprietatea de tonifiant al organismului, în medicina tradițională chinezească, angelica este surclasată numai de ginseng.
Acțiuni terapeutice:
Acțiunea terapeutică a Angelicei vizează:
Pentru uz intern:
- colici abdominale
- enterită
- dispepsii
- aerofagie
- balonări
- arsuri gastrice
- atonie digestivă
- vome
- dischinezie biliară
- insuficiență hepatică
- hipoaciditate gastrică
- anorexie
- bronșită cronică
- astm bronșic
- tuberculoză
- cancer
- aritmie cardiacă
- palpitații
- arterite
- dureri menstruale
- leucoree
- vaginită
- impotență
- migrene
- amețeli
- sincope
- cefalee
- oboseală
- anemie
- scorbut
- Rahitism
Pentru uz extern:
Alte utilizări:
- Angelica este folosită în prepararea băuturilor alcoolice ca lichiorul, Chartreuse-ul, ginul, vermutul, bitterul.
- Poate fi condiment pentru supe, produse de cofetărie (torturi, siropuri), parfumuri.