- Tinctură
Cum se prepară
- Castanele se culeg de îndată ce au căzut toamna pe sol.
- Se cojesc de învelișul verde, dacă, eventual, a rămas lipit.
- Se taie în bucăți mici. Atenție! Castana poate „fugi” de sub lama cuțitului și pot surveni accidentări. Ideal e să folosiți un cuțit cu zimți.
- Castanele mărunțite se pun într-un borcan, peste care se toarnă vodcă.
- Se lasă la macerat o lună, la întuneric.
- O dată la câteva zile borcanul se agită. (Este normal să apară un sediment lăptos pe fundul borcanului.)
- După o lună, se strecoară și se păstrează într-o sticlă, la loc răcoros și ferit de soare.
Mod de administrare
- Curele sunt de lungă durată, până la apariția semnelor de ameliorare a suferinței.
- Se beau, de două ori pe zi, câte 5 picături de tinctură, dizolvate într-un pahar cu apă.
Atenționare
- Dacă apar iritații ale stomacului, încetați cura.
- Femeile însărcinate sau care alăptează, precum și persoanele care iau medicamente pentru subțierea sângelui vor urma această cură numai cu acceptul medicului.