Sfârșitul lui aprilie 2016 a adus temperaturi de îngheț în câteva regiuni viticole renumite din Franța, cele mai afectate fiind zonele Burgundia și Valea Loarei.
Celebrele vii din Côte d'Or, Chablis, Côte Chalonnaise, Chinon, Bourgueil și Vouvray au fost lovite de înghețuri în diminețile de 25 și 27 aprilie 2016, afectând grav mugurii vițelor, aflați în faza de dezmugurit sau formare a lăstrilor.
În dorința de a limita efectele, viticultorii au irigat viile sau au aprins focuri, pentru a limita daunele, însă temperaturile au fost prea scăzute și se apreciază că daunele vor fi foarte mari, peste 50%.
Cum un rău nu vine niciodată singuri, gheața care s-a format noaptea pe vițe, a amplificat intensitatea razelor după răsăritul soarelui, fapt care a cauzat arsuri frunzelor și lăstarilor în creștere.
Recolta de struguri pentru toamna 2016 va fi mult mai mică decât în mod obișnuit, singura speranță rămânând ca restul anului să fie unul favorabil și să conducă la o producție calitativă.
Temerea cea mai mare a producătorilor francezi de vin este că recolta nu va mai putea acoperi contractele încheiate cu cumpărătorii din străinătate. Prevăzători, aceștia au început și discuțiile cu băncile, pentru o reeșalonare a datoriilor, ca să poată face față anului greu care deja se anunță.
Sursă foto: Aurelian Ibanez Images