Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, într-o adresare făcută în parlament joi, 3 decembrie 2015, și-a exprimat dorința ca Rusia să devină cel mai mare exportator de produse ecologice. Putin a afirmat că, până în 2020, Rusia trebuie să atingă autonomia alimentară.
„Suntem în stare nu doar să ne hrănim pe noi, dacă ne gândim la pământurile noastre și resursele de apă pe care le deținem, ci Rusia poate deveni cel mai mare furnizor de produse ecologice, de înaltă calitate, care în Occident nu se mai produc de mult și pentru care există o cerere tot mai mare”, a spus Putin. Președintele Rusiei a mai arătat că în ultimii ani Rusia a devenit un important exportator de produse alimentare. „În urmă cu zece ani, jumătate din alimentele consumate în Rusia erau din afara țării, eram dependenți de importuri. În prezent, Rusia se numără printre exportatori. Anul trecut am exportat produse agricole de aproape 20 miliarde de dolari, adică cu 25% mai mult decât valoarea exportului de armament și echivalentul la o treime din valoarea exportului de gaze naturale”, a mai spus președintele Rusiei.
În septembrie 2015 Kremlinul a interzis cultivarea de organisme modificate genetic produsele care conțin astfel de organisme.
Trebuie reamintit că, în urma sancțiunilor Occidentale aplicate Rusiei, ca răspuns la anexarea Crimeii în 2014, Rusia a interzis, la rândul ei, pătrunderea produselor din UE pe piața rusă. De asemenea, din 1 ianuarie 2016 pe piața rusă sunt interzise fructele, legumele și carnea de pui din Turcia, ca răspuns la doborârea bombardierului rusesc Su-24 de armata turcă, în noiembrie 2015.
Sursa: rt.com