- Oțet
Preparare
- Puneți fructe de măceș într-un borcan ori într-o sticlă cu gât larg.
- Dacă doriți să accelerați procesul de macerare, puteți tăia măceșele în două. Atenție la semințele din interior, care pot face ca lama cuțitului să ricoșeze!
- Turnați deasupra un oțet de bună calitate, de mere sau de vin.
- Acoperiți ermetic sticla/borcanul cu un capac și lăsați-l într-un loc însorit, timp de o lună.
- După o lună strecurați și puneți oțetul în sticle.
Utilizare
- Oțetul de măceșe este deosebit de folositor în caz de răceală și dureri în gât.
- Pentru dureri în gât, se amestecă o lingură de oțet cu puțină apă călduță, se face gargară, după care se înghite.
- Pentru răceală, se prepară o băutură dintr-o lingură de oțet, turnată peste o cană de apă fierbinte. Se îndulcește cu puțină miere.
- Oțetul de măceșe este excelent și în salate.
Plante medicinale utilizate în această rețetă:
Măceșul, arbustul stării de bine