Câteva fapte:
- Faima plantelor medicinale s-a construit în secole și milenii de utilizare, în vremuri în care acestea erau singurele mijloace de tratament, la îndemâna omului.
- Numeroase medicamente sintetice au fost create prin imitarea compoziției chimice a plantelor medicinale. Ideea unor medicamente a venit de la tratamente naturiste pe bază de plante.
- Natura este cel mai inteligent inginer chimist, ce deține rezerve de principii terapeutice pentru orice boală și suferință umană.
- Există o tendință psihologică naturală omului de a crede că un tratament pe bază de ierburi este mai eficient decât unul pe bază de medicamente sintetice. Efectul placebo în cazul tratamentelor naturiste este incomparabil mai mare, decât în cazul tratamentelor convenționale, ceea ce e și un avantaj, și un dezavantaj.
- La nivel mondial, medicina bazată pe plante o excede cu mult pe cea bazată pe medicamentele sintetice.
- Organizația Mondială a Sănătății și alte agenții internaționale preocupate de sănătatea publică au recunoscut demult valoarea remediilor din plante și le încurajează, mai ales în așezările umane îndepărtate.
Totuși, de ce plantele medicinale sunt cenușărese?
- Există o frică a omului modern pentru tot ce nu mai este produs standardizat, ambalat aseptic. (Sunt orășeni, de pildă, cărora nu le mai place gustul natural al laptelui de la țară.)
- Unele produse fitoterapeutice au gusturi și mirosuri dezagreabile (deși naturale!), iar omul de azi preferă ca totul să fie dulce și să aibă miros plăcut.
- De regulă, mass-media nu ratează nicio ocazie de a disemina zvonuri alarmiste cu privire la siguranța utilizării remediilor naturiste.
- Niciun medic nu va prescrie tratamente naturiste, deoarece în facultatea de medicină nu se învață așa ceva. Atunci când o face, se datorează unor cunoștințe dobândite în mod autodidact.
De ce nu există studii lămuritoare
O cercetare amănunțită, completă, incontestabilă cu privire la acțiunea terapeutică a unei plante costă enorm. Problema este că un astfel de rezultat nu se poate patenta și nu poate fi utilizat în obținerea unui produs, care să amortizeze cheltuielile de cercetare și să aducă apoi profit. Atunci când se fac astfel de cercetări sunt vizate plante exotice, greu de procurat și foarte rar plante medicinale comune, care se găsesc peste tot.
Dacă, de pildă, s-ar afla că ceaiul de rostopască este cel mai bun remediu pentru cutare formă de cancer, toată lumea ar culege rostopască, iar informația nu ar putea fi monetizată nicicum. Mai mult, toate medicamentele care erau utilizate pentru respectiva formă de cancer nu ar mai avea căutare, firmele care le produc ar cunoaște pierderi de profit sau chiar falimentul, statul nu ar mai primi partea sa din vânzarea medicamentelor ș.a.m.d.