Cum se face delicioasa dulceață de nuci verzi

Ingrediente

  • Pentru 3 borcane de 400 gr. de dulceață aveți nevoie:
  • 1,5 kg de nuci verzi proaspăt culese (aprox. 150-200 de nuci)
  • 1 kg de zahăr
  • 2 lămâi
  • 600 ml apă
  • Arome, după preferințe: zahăr vanilat, baton de vanilie, praf de cuișoare, scorțișoară
  • puțin miez de nuci uscate

Cum procedați

  1. Nucile se culeg direct din pom, se curăță de coaja verde (până ce rămân complet albe) și se pun imediat în apă rece în care ați dizolvat puțină sare de lămâie, pentru a nu se înnegri și a se elimina gustul amar.
  2. Pentru decojire folosiți mănuși chirurgicale sau de alt tip, pentru a evita pătarea mâinilor.
  3. Nucile curățate se lasă 12 ore în apă rece, apa schimbându-se de mai multe ori. Pregătiți un prosop sau șervet pe care să le scoateți apoi, pentru a se scurge de apă.
  4. Fierbeți apa și zahărul până ce obțineți un sirop. Adăugați nucile, lămâile tăiate felii subțiri sau doar sucul lor, cum doriți. Ele vor deschide și culoarea dulceții. Lăsați totul să fiarbă la foc mic cam o oră, amestecând din când în când.
  5. Dulceața e gata atunci când, punând o linguriță de sirop pe o farfurie, nu se va mai prelinge după ce se va răci, atunci când veţi înclina farfuria.
  6. Cu cinci minute înainte de a o lua de pe foc, adăugați aromele și miezul de nucă mărunțit, apoi  amestecați.
  7. Dulceața fierbinte în borcane cu filet, eventual în borcane deja încălzite.

Secrete pentru o dulceață reușită

  1. Nucile verzi sunt bune de dulceață de la sfârșitul lui iunie până aproape de sfârșitul lui iulie.
  2. Folosiți doar fructele culese cu mâna.
  3. Nucile nu trebuie să fie prea mici pentru că scad foarte mult la fiert.
  4. Pentru a preveni zaharisirea dulceții, ștergeți spuma de pe marginile cratiței de mai multe ori cu o cârpă foarte curată și umezită.
  5. Dulceața care s-a zaharisit se face bună dacă este încălzită pe apă și se adaugă puțin sirop în care s-a dizolvat zeamă de lămâie.
  6. Puteți preveni ridicarea fructelor dacă răciți dulceața într-un castron de porțelan 12 ore și abia după aceea o puneți în borcane.
  7. Dacă nu a fost bine fiartă, dulceața poate căpăta în timp o pojghiță cu gust de mucegai. Puteți preveni acest lucru dacă o veți păstra în borcane cu filet, așezate cu capacul în jos. Regula e valabilă și pentru alte feluri de dulceaţă.

Beneficiile nucilor verzi pentru sănătate

  1. Nucile crude sunt o sursă sigură de săruri minerale (seleniu, fosfor, calciu, fier, zinc, potasiu) şi vitamine (E, B, C).
  2. Vitamina C o găsim doar în nucile verzi, nu și în cele uscate.
  3. Nucile verzi întăresc sistemul imunitar și sunt recomandate în problemele de fertilitate masculină datorită conţinutului de zinc și seleniu.
  4. Ele stimulează sistemul nervos și au efecte pozitive în tratarea afecțiunilor neurologice.
  5. Cu ajutorul lor, și osteoporoza poate fi prevenită: conțin 94 mg calciu/ 100 grame de nuci verzi.