Nimic clar, nimic sigur
-
În principiu, recipientele de plastic sunt considerate sigure pentru sănătate, dar nu pentru că au fost dovedite ca sigure, ci pentru că nu au fost dovedite până acum ca nocive.
-
Nu există niciun studiu serios care să demonstreze că nu există efecte nocive ale consumului de alimente din recipiente de plastic, pe termen lung.
-
Cert este că anumite chimicale din recipientele de plastic migrează în alimentele conţinute şi că acest proces nu poate fi împiedicat. Până acum nu a fost nimeni interesat, în mod serios, să afle ce cantitate de chimicale ajunge în corpul uman după consumul alimentelor din recipiente de plastic şi ce efecte are acest lucru.
-
Încălzirea alimentelor în recipiente de plastic intensifică şi mai tare transferul de chimicale în alimente.
-
Recipientele de plastic eliberează chimicale în special în alimentele grase, sărate şi acide.
-
Doi compuşi din recipientele de plastic sunt suspectaţi cel mai mult de efecte nocive bisfenolul A și o clasă de substanţe chimice numite ftalați (ftalaţii au fost interzişi în recipientele alimentare, în UE). Este dovedit că bisfenolul A interferează periculos cu sistemul endocrin, imitând estrogenul.
-
În contact cu lichidele fierbinţi, recipientele de plastic eliberează de 55 de ori mai mult bisfenol.
Ce boli poate provoca plasticul
-
Unii compuşi din recipientele de plastic sunt suspectaţi că afectează funcţiile sexuale provocând cancer de sân, prostată, cancer testicular şi că reduc nivelul de fertilitate.
-
Chimicalele eliberate de plastic în alimente sunt suspectate şi de afectarea funcţiilor neurologice.
Pentru a evita chimicalele din plastic
-
Nu păstraţi alimentele în recipiente de plastic, atunci când aveţi la îndemână şi alte soluţii.
-
Păstraţi alimentele în oale emailate, oale ceramice, de porţelan, inox, în recipiente de sticlă sau sticlă Pyrex.
-
Nu încălziţi alimente la cuptorul cu microunde în recipiente de plastic. Folosiţi în schimb o farfurie ceramică ori un şerveţel de hârtie.
-
Consumaţi mai multe alimente prospete şi congelate şi mai puţine conservate.
-
Hrana bebeluşilor şi a copiilor trebuie să intre cât mai puţin în contact cu plasticul.
-
Folosiţi pentru biberoane recipiente de sticlă securizată, decât de plastic.
-
Alăptaţi bebeluşii, folosiţi lapte praf şi evitaţi cât se poate conservele, mai ales dacă sunt în recipiente de plastic.
-
Evitaţi ambalajele fabricate din policarbonaţi (de obicei marcate cu cifra 7, plasat în mijlocul semnului conveţional pentru recilare ori literele PC), iar dacă vreţi să evitaţi ftalaţii, feriţi-vă de recipientele din PVC.
-
Renunţaţi la recipientele din plastic uzate şi zgâriate.
-
Nu refolosiţi sticlele de plastic. Luaţi apa sau ceaiul cu dumneavoastră într-un recipient de sticlă sau un termos.
Documentare suplimentară:
Exposure to Chemicals in Plastic How plastic food containers could be making you fat, infertile and sickPoisoned by plastic: Chemicals in water bottles and food packaging have been linked to infertility and birth defects. Scaremongering, or the truth?Plastic (Not) Fantastic: Food Containers Leach a Potentially Harmful Chemical