De ce se înverzesc
- Tuberculii de cartofi, expuși la lumină, capătă întotdeauna culoarea verde.
- Aceasta se explică prin faptul că, tuberculul de cartof, fiind o excrescență a tulpinii subpământene, în condiții de lumină, tinde să se comporte ca un organ aerian, și anume să facă fotosinteză.
- Problema este că în toate organele verzi ale cartofului, odată cu clorofila, se produce și un alt compus numit solanină, care este o toxină glicoalcaloidă.
Simptomele intoxicării cu solanină
- În urma consumului de tuberculi de cartofi cu solanină, pot apărea iritații ale tractului gastrointestinal și, în cazuri mai grave, vomă și diaree.
- Totuși, cazurile de intoxicare cu solanină sunt foarte rare, deoarece cartofii verzi sunt amari. E puțin probabil ca cineva să mănânce o cantitate suficientă de cartofi verzi, ca să acumuleze o cantitate de solanină care să pună viața în pericol.
Oricum, paza bună...
- Atunci când cartofii prezintă doar pete verzi pe anumite poțiuni, acestea se îndepărtează iar cartofii se pot folosi, fără probleme.
- Dacă zona verde este extinsă sau dacă miezul cartofului a căpătat și acesta nuanță verde, tuberculii se aruncă.
- Cartofii care arată ca cei din imagine nu se consumă.
Sfat
- Analizați cu atenție cartofii cumpărați de la supermarket, chiar și atunci când sunt camuflați în saci de plasă de culoare verde.
- Păstrarea ideală a cartofilor se face în locuri răcoroase și cu o bună circulație a aerului (pivnițe, beciuri, magazii).