Efectele benefice ale păpădiei
-
Detoxifică sângele şi ficatul, îmbunătăţind tonusul general al organismului.
-
Tonifiază vasele sangvine, are efecte antidiabetice şi depurative sangvine.
-
Favorizează evacuarea bilei, stimulează secreţia pancreatică.
-
Păpădia are efecte laxative, antiputride, antibiotice şi mineralizante, antitumorale, antiinflamatoare, anticanceroase, antireumatice şi de tonifiere a pielii.
-
Rădăcinile de păpădie au o acţiune puternică de detoxifiere, eliminând toxinele de origine infecţioasă din ficat şi bilă, precum şi pe cele care provin din metabolizarea alimentelor chimizate.
Metode de utilizare a păpădiei
Infuzie
-
2 linguriţe de păpădie uscată se infuzează 12 minute în 250ml apă clocotită.
-
Se strecoară şi se bea o cană după fiecare masă.
-
Are efecte în purificarea sângelui, icter, coleciste, ateroscleroză, gută, reumatism, afecţiuni cronice ale aparatului urinar, vindecarea varicelor şi aulcerelor varicoase.
Decoct
-
Se pun 50g de rădăcini şi frunze proaspete într-un litru de apă rece.
-
Se lasă la macerat peste noapte.
-
Dimineaţa se fierbe preţ de 10 minute, după care se dă de pe foc şi se lasă 4 ore.
-
Se strecoară şi se bea dimineaţa îndulcit: o cană cu jumătate de oră îanintea micului dejun şi o cană la o oră după micul dejun.
-
Are efecte benefice în bolile de rinichi, tulburările digestive, hemoragii interne, icter şi infuficienţă hepatică.
Salată
-
Frunze tinere de păpădie, culese până la jumătatea verii, se ţin jumătate de oră în apă sărată pentru a estompa gustul amărui.
-
Se rup ori se taie în bucăţi mai mari, se adaugă pătrunjel verde, ceapă verde, sare, ulei de măsline, piper, zeamă de lămâie şi mărar.
-
Frunzele sunt foarte bune şi amestecate cu un sos din smântână, sare, piper şi zeamă de lămâie.
-
După o cură de 2 săptămâni, are efecte antianemice, antibiotice, revigorante şi mineralizante.
Mestecarea tijelor
-
Dimineaţa, pe stomacul gol, se mestecă în gură 6-7 tije de păpădie, timp de 3-4 săptămâni.
-
Are efecte rapide de ameliorare a durerilor reumatice, de reducere a inflamaţiilor hepatice, eliminare a calculilor biliari, energizante şi de reducere a stării de oboseală. Efectul revigorant este foarte puternic, fiind simţit după câteva zile.
-
Tijele sunt excelente şi în tratarea diabetului, recomandându-se consumul zilnic a câte 10-12 tije de păpădie.
Atenţie
- Culegeţi păpădia din locuri curate, departe de drumuri ori alte surse de poluare.