De ce este necesară ciupirea
-
Prin ciupire se controlează creşterea plantelor, limitându-se dezvoltarea vegetativă, în favoarea fructelor.
-
Repetând această operaţie, veţi înţelege care este raportul optim între numărul de castraveţi de pe un rug şi masa foliară.
Cum se procedează
-
Până la înălţimea de 60-80 cm, se îndepărtează toate fructele şi toţi lăstarii, pentru asigurarea fortificării plantei.
-
Până la înălţimea de 150-160 cm, lăstarii laterali se ciupesc după un fruct şi 2-3 frunze, iar pe tulpină se lasă 3-4 fructe.
-
De la 150-160 cm până la 2 m se mai lasă, în funcţie de vigoarea plantei, 3-4 lăstari ciupiţi la 1-2 fructe şi 2-3 frunze, iar pe tulpină se lasă 6-8 fructe.
-
Pe măsură ce se recoltează fructele de pe tulpină, noii lăstari se ciupesc la 2-3 fructe şi 1-2 frunze.
-
Când plantele ating limita superioară (în solar), pot fi conduse orizontal până întâlnesc plantele vecine, după care se cârnesc, adică se îndepărtează vârful tulpinii principale, pentru a nu mai putea înainta.