Cum recunoaştem merele coapte

Bine de ştiut

  1. Nu toate soiurile de măr se coc în acelaşi timp.
  2. Perioada de maturare a fructelor din acelaşi soi poate varia de la zonă la zonă şi chiar de la an la an.
  3. Alegerea corectă a momentului culesului influenţează direct durata de păstrare a merelor.

Cum se recunosc merele coapte

  1. Ating dimensiunea şi foma caracteristică soiului.
  2. Capătă coloraţia specifică soiului.
  3. Dacă aveţi pomii de mai mulţi ani în curte, recunoaşteţi şi după gust că fructele au atins maturitatea.
  4. Încep să cadă din pom fructe care nu par a fi afectate de boli sau dăunători.
  5. Un indicator foarte precis: toate seminţele devin maro.

Câteva secrete

  1. Merele din soiurile târzii sunt cele mai rezistente la păstrarea peste iarnă.
  2. Culesul fructelor care se doresc a fi păstrate peste iarnă se face „chirurgical”, desprinzându-le de pe ramuri cu tot cu codiţă, fără a şterge de pe ele pruina ori substanţa uleioasă specifică unor soiuri.
  3. Merele rezistă cel mai bine pe iarnă dacă sunt culese cu 7-10 zile înainte de maturizarea deplină.
  4. Cele mai indicate exemplare pentru păstrarea de lungă durată sunt cele de mărime medie spre mare. Cele mai mici mere vor fi consumate primele, apoi cele mai mari.

Sugestie

a)  Nu trebuie să culegeţi toate merele odată. Mai puteţi lăsa în pom fructele pe care le veţi consuma pe durata toamnei. Acestea vor căpăta o aromă maximă.

b) Dacă le puteţi proteja cumva de păsări, puteţi lăsa fructe în pomi chiar până la primul ger. Merele geruite sunt delicioase!