De ce se fac tăierile la pomi
  1. Pomii au tendinţa naturală de a produce fructe, a căror calitate variază în funcţie de soi şi de condiţiile pedo-climatice.
  2. Cu trecerea anilor, datorită îndesirii coroanelor, ramurile roditoare se alungesc şi se ramifică, slăbindu-le rezistenţa şi fiind expuse ruperilor.
  3. Cu timpul, vegetaţia utilă migrează spre exteriorul coroanei şi spre vârf, micşorându-se suprafaţa productivă a pomului.
  4. Prin tăieri, se menţine repartizarea uniformă în coroană a formaţinunilor de rod.
  5. Tăierile din primii ani asigură formarea unei coroane solide, echilibrate, care să permită accesul uniform al luminii.
  6. După intrarea pe rod, tăierile urmăresc echilibrul dintre creştere şi rodire, reglarea încărcăturii cu muguri de rod, pentru a obţine fructe de calitate.

Sfat:

  • Dată fiind importanţa tăierilor la pomi, este recomandabil sa apelati la profesionişti!
  • Dacă nu este posibil, îndrăzniți să o faceți singuri, cu o minimă documentare. Este o vorbă: tăierile proaste (dar nu cele foarte proaste!) sunt mai bune decât nicio tăiere!