Ingredinte pentru o porţie
- gălbenuşurile a 2 ouă fierte tari
- gălbenuşurile a 1-2 ouă crude
- aprox. 250ml unei de floarea soarelui
- un vârf de linguriţă de sare
- 2-3 linguri de muştar de bună calitate
Mod de preparare
-
Gălbenuşurile ouălor fierte se trec printr-o strecurătoare (se prezează cu o lingură pe margini).
-
Se adaugă gălbenuşurile crude, bine separate de albuş.
-
Se adaugă sarea.
-
Se amestecă cu calm, cu o mişcare constantă, în sensul acelor de ceasornic.
-
Amestecarea se face cu o lingură de lemn.
-
Se adaugă, din timp în timp, câte un pic de ulei. Se adaugă de fiecare dată ce doza precedentă a fost în corporată.
Maioneza s-a tăiat
-
Cel mai frecvent accident la prepararea maionezei este „tăierea”, adică precipitarea conţinutului şi pierderea omogenităţii cremoase.
-
Maioneza tăiată se poate corecta prin adăugarea de muştar sau zeamă de lămâile.
Mici secrete
-
Consistenţa şi gustul maionezei pot fi modificate prin dozarea diferită a ingredientelor.
-
O maioneză mai uşoară conţine mai multe ouă, mai puţin ulei şi mai multă zeamă de lămâie.
-
O maioneză consistentă conţine mai puține ouă şi ceva mai mult ulei.
-
Dacă puneţi acelaşi număr de gălbenuşuri crude sau chiar cu unul în plus, maioneza va avea un gust mai proaspăt, fructos.
-
Încercaţi să variaţi uşor reţeta. Veţi observa singuri care sunt diferenţele.
-
Pentru cantităţi mai mari de maioneză, creşteţi cantităţile de ingrediente, dar păstraţi proporţiile.