Cum stau lucrurile, teoretic și practic
- Utilizate corect, pesticidele moderne nu ar trebui să ridice probleme de sănătate. Cel puțin nu pe termen scurt.
- La nivel european și național există norme care reglementează limitele în care pesticidele pot fi utilizate.
- Există studii de impact care susțin că, utilizate corect, produsele fitosanitare (pesticidele) nu trebuie să provoace îngrijorări.
- În general, se consideră că reziduurile de pesticide care rămân, de pildă, în sau pe produsele care ajung în supermarket sunt mult sub nivelul legal și departe de a putea cauza probleme de sănătate.
- Rămâne, însă, o problemă care rar se aduce în discuție: acumulările de pesticide în organism, în timp. E vorba despre efectul picăturii care, în cele din urmă va umple vasul, dacă ceea ce se adună în vas nu se evaporă cumva.
- Persoanele care nu consumă alimente doar din supermarket, ci și din grădina proprie, oferă organismului timp să scape de reziduurile de pesticide.
Noi, cei de la oraș ce putem face?
- Consumați fructe și legume variate, pentru a evita expunerea îndelungată la un singur pesticid.
- Toate fructele și legumele trebuie spălate bine sub robinet, chiar și cele bio ori cele care urmează să fie curățate de coajă.
- O metodă eficientă de spălare a fructelor și legumelor presupune scufundarea acestora în apă preț de câteva minute, urmată de spălarea și clătirea sub jetul robinetului. Eventualele reziduuri de pesticide vor fi reduse de reacția cu oțetul.
- Când este posibil, după spălare, legumele și fructele se usucă folosind un prosop de bucătărie curat ori șervețele de hârtie.
- Legumele și fructele cu coajă tare (rădăcinoasele, pepenele verde etc.) pot fi frecate cu o perie în timpul spălării.
- Aruncați frunzele exterioare de la salată și varză.
- Îndepărtați coaja fructelor și legumelor, atunci când este posibil.
- Nu consumați pielea și grăsimea din carne, în special cea de pui și de pește, deoarece în aceste zone se acumulează cantități mai ridicate de pesticide.
Și mai bine de atât:
- Dacă dispuneți de o bucată de teren, cultivați-vă propriile legume. În acest mod puteți controla producția, folosind minimumul de pesticide sau chiar încercând o producție bio.
- Încercați să stabiliți o legătură cu un producător gospodăresc din apropiere. E o bună garanție pentru dumneavoastră să mâncați ceea ce mănâncă el și copiii lui. În plus, puteți afla mai multe despre modul său de producție, ceea ce la supermarket nu e niciodată posibil.
Când nu se poate face nimic
- Pesticidele pot fi sistemice sau de contact. Aflați care este diferența citind acest articol.
- Când pesticidele utilizate în producerea fructelor sau legumelor sunt cu acțiune sistemică, nu se mai poate spera decât că producătorul a avut conștiința de a respecta timpul de așteptare dintre ultimul tratament și recoltare. În acest caz, măsurile de mai sus nu prea mai au mare valoare.
Documentare suplimentară:
Cele mai nocive și cele mai sănătoase fructe și legume din supermarket