Cântărirea în palmă e o soluție. O porție este atât cât puteți cuprinde în mâna dvs. Sau puteți folosi o cană. Este acceptată orice formă de prezentare a fructelor și legumelor: proaspete, congelate, în conservă sau uscate, respectiv sub formă de suc, proaspăt pregătit.
Regulă generală
- pentru fructele medii (mere, pere, banane, portocale), un fruct reprezintă o porție
- pentru fructele mai mici, mai multe fructe alcătuiesc o porție
- din fructele mari, e suficientă o felie
Porții de legume: o jumătate de vânătă, 4 buchețele de broccoli, 4 sfecle mici, un morcov (sau 3 linguri de morcov ras), o roșie, 4 linguri de fasole fiartă, 4 linguri de ciuperci fierte, jumătate de dovlecel mediu, un ardei gras, jumătate de cană de urzici sau ștevie etc.
Porții de fructe: un măr, o jumătate de avocado mare, o banană, 4 linguri de zmeură, afine sau mure, 8 căpșuni, 10 vișine, jumătate de grefă, un ciorchine de struguri mediu, două kiwi, o felie de pepene, o portocală, o piersică, o pară, o mână de stafide sau migdale etc.
Idei
-
Fasolele și leguminoasele trebuie să se regăsească în una din cele cinci porții.
-
Piureurile din fructe sau legume pot înlocui maximum până la două porții pe zi.
-
O porţie poate fi şi o farfurie de supă de legume sau un desert cu bucăţi de fructe.
-
Mâncărurile gătite care conțin cantități semnificative de legume pot conta, de asemenea.
Sugestii
-
Nu uitați că unele fructe conțin substanțele nutritive imediat sub coajă. Așadar, după o bună spălare, e mai indicat să fie consumate așa, decât cojite.
-
Preferați să gătiți legumele la aburi, mai degrabă decât să le fierbeți. Își vor păstra gustul proaspăt, nutrienții la maximum şi vor fi afectate mai puţine vitamine.
-
Dacă vă plac și legumele fierte, folosiți o cantitate minimă de apă și timp pentru a le fierbe.
-
Când vine vorba de consumul de fructe și legume, varietatea e cheia pentru un cocktail reușit de vitamine, minerale și fibre pentru organism.