Unde îi întâlnim
- Păianjenii Argiope pot fi întâlniți după mijlocul verii într-o mulțime de locuri în natură, înclusiv în grădini, tronând maiestuos în centrul unei pânze țesute cu mare artă.
- Își țes pânza în locurile mai puțin frecventate din grădină, legând-o de plante mai înalte, țevi, tutori etc.
- Corpul are până la 2 cm lungime, dar cu tot cu picioarele lungi, poate depăși 5 cm.
Sunt periculoși?
- Majoritatea oamenilor cred că acești păianjeni, fiind așa mari, sunt și periculoși.
- Cel mai tare înfricoșează cromatica lor - succesiune de dungi galbene și negre - ceea ce în natură reprezintă codul suprem de atenționare. (De aceea, la televiziunile de știri, breaking news sunt titrate întotdeauna cu litere negre pe fond galben.)
- În realitate, sunt niște ființe timide, ce stau cuminți în pânzele lor, hrănindu-se cu insectele care le cad în plasă. Din acest motiv, păianjenii din specia Argiope pot fi considerați insecte folositoare, deoarece, cu siguranță, în pânza lor ajung și insecte dăunătoare livezii sau grădinii.
- Se descurcă foarte greu atunci când cad de pe pânza lor, deoarece au o vedere foarte slabă, motiv pentru care e bine să nu-i deranjăm.
- Sunt total inofensivi pentru om, probabilitatea de a fi mușcați de ei, chiar și când sunt luați în palmă, fiind aproape zero.
- În concluzie, prezența acestei insecte în grădină este un motiv de bucurie și o ocazie de a observa la lucru o insectă maiestuoasă, înzestrată cu calități de mare constructor și răbdare de prădător de mare clasă.