- Comprese
- Decoct
- Comprese locale calde și băi de picioare, pe durata a 15 - 20 minute, timp de 3 săptămâni, cu decoct din ace de pin (Pinux), scoarță din ramuri tinere de castan sălbatic (Aesculus) sau salcie (Salix), frunze de viță-de-vie (Vitis) cu struguri roșii, frunze de răchitan (Lythrum salicaria), urzică (Urtica), pătlagină (Plantago) și herba de talpa-gâștei (Leonurus cardiacă) sau sulfină (Melilotus). Se folosesc 50 - 60 g conținut la 1 litru apă.
- Comprese la picioare cu decoct din rizomi de ferigă (Polypodium) tăiați mărunt și fierți 15 minute într-un litru apă și puțin oțet.
- Comprese cu coada-calului (Eguisetum) sau comprese cu faguri de miere, aplicate pe umflături la genunchi timp de 3 - 4 ore.
- Pensulări cu ulei de pește sau tincturi de salvie, ienupăr, arnică sau castan.
Plante medicinale utilizate în această rețetă:
Urzica, regina plantelor detoxifianteCând se recoltează și la ce folosește pătlaginaTalpa-gâștei, calmant și fortifiant al inimiiCoada-calului: planta vindecătoare din vremea dinozaurilorSalvia, prietena creierului, a ficatului, plămânului și a vieții sexualeArnica, plantă medicinală și înlocuitor de tutunRăchitanul tratează hemoragiile nazale și cele gastro-intestinale