Ce trebuie să faceţi, pe scurt:
-
Găsiţi un vas adânc de 25-30 cm, cu găuri de drenaj pe partea inferioară. Lărgimea să fie în funcţie de spaţiul de care dispuneţi pentru amplasarea ghiveciului. O sacoşă de rafie (genul care se găseşte la supermarket) este un vas excelent.
-
Pentru plantare, căutaţi cartofi roz, de preferinţă din soiuri tradiţionale, de la ţară. Mărimea trebuie să fie mică spre mediu.
-
Operaţiunea de plantare poate avea loc pe toată durata lunii aprilie.
-
Umpleţi 1/3 vasul cu pământ, după care aşezaţi cartofii cu partea mai încolţită în sus.
-
Pe măsură de cartofii cresc, completaţi cu pământ, până aproape de nivelul superior al vasului. Această operaţiune vă va garanta o producţie mai mare de cartofi. Aşezaţi recipientul într-un loc însorit.
-
Păstraţi pământul în permanenţă umed, dar fără a permite apei să băltească.
-
După 3-4 luni, ramurile se vor îngălbeni şi se vor usca. Atunci este momentul să strângeţi recolta!
Avantaje
Fără îndoială, această soluţie nu va rezolva necesarul de cartofi al familiei, însă iată ce rezultă interesant din punerea în practică a acestei idei:
- Aveţi ocazia să vă reamintiţi ce gust au cartofii adevăraţi, crescuţi fără nici un strop de chimicale;
- Pentru copii va fi cu siguranţă o experienţă excepţională! În plus, vor vedea cu ochii lor că nu pe rafturile supermarketului cresc cartofii.
- Nu trebuie pierdut din vedere nici efectul decorativ. Tufa de cartof este deosebit de estetică.
Atenţionări
-
Dacă aşezaţi ghiveciul pe pervaz, asiguraţi-vă că este bine ancorat şi că nici cel mai puternic vânt nu-l poate urni. Altfel, se pot produce accidente groaznice, dacă trec pietoni pe dedesubt!
-
Aveţi în vedere faptul că frunzele şi, mai ales, fructele cartofului sunt foarte otrăvitoare. Atenţie la copii! Recomandabil este să îndepărtaţi fructele cartofului când apar, imediat după uscarea florilor.