Mulsul
-
La stână, oile se mulg de 3 ori pe zi: dimineaţa, la prânz şi seara.
-
1 cioban mulge aprox. 1 oaie pe minut.
-
300 de oi dau vara în jur de 12-13 litri de lapte.
Închegatul
-
După muls, laptele se strecoară.
-
Cât este încă cald, se adaugă cheag de miel: în mai-iunie 1 lingură/1 litru de lapte, iar din iulie 1 lingură/2 litri de lapte.
-
După 30 minute, laptele s-a coagulat.
Brânza
-
Se frământă mărunt şi, încet, se adună într-o margine a vasului, până se formează un boţ.
-
Boţul format se scoate cu o strecurătoare şi se stoarce pe hârzob.
-
Strecurătoarea se înnodată şi se agaţă la o oarecare înălţime, lăsându-se boţul la scurs până nu mai picură zer.
-
Caşul se scoate din strecurătoare şi se pune la uscat pe leasă, până dobândeşte o crustă caracteristică.
Sugestie:
Umăriţi toată „epopeea” în setul de fotografii de mai sus.