Se mai numește și:
șofrănaș, șofran-țărănesc, șofran splbatic, pintenoagă, crăpușnicUnde se găsește:
Plantă uleioasă, tinctorială, șofrănelul poate fi cultivat în toate regiunile țării.
- Plantă erbacee anuală.
- Rădăcina este pivotantă.
- Tulpina are dimensiuni cuprinse între 20 - 60 cm și este glabră, cu ramuri, în formă de cilindru.
- Frunzele sunt pieloase, cu formă alungit-ovată sau lanceolată.
- Florile, de dimensiuni mari, sunt tubulare, cu petale inițial portocalii, apoi roșii.
- Fructele șofrănelului sunt achene albe, oval - alungite.
Înflorește în:
Ce se recoltează:
În medicina naturistă sunt utilizate:
- fructele și florile, recoltate în timpul înfloririi
- semințele, ce se recoltează când ating maturitatea deplină (luna octombrie)
Se recoltează în:
Proprietăți terapeutice:
Șofrănelul este apreciat în medicina naturistă pentru proprietățile sale laxative, purgative, digestive, sedative, amare, anticolesterolice, dietetice, expectorante, stimulente, revulsive, antireumatice.
Acțiuni terapeutice:
Șofrănelul are acțiune terapeutică în:
Pentru uz intern:
Pentru uz extern:
Alte utilizări:
- Florile pot fi folosite la colorarea (galben - portocaliu - roșu) a produselor cosmetice, cât și a unor alimente ( prăjituri, brânzeturi, unt, aluaturi, vin, lichior).
- Uleiul rafinat este folosit pentru salate.