Se mai numește și:
chimen-negru, negroaică, negrușcă, nigeluță, cernușcăUnde se găsește:
- Crește în flora subspontană din semănături, pe dealuri însorite.
- În zonele din sud (Constanța, Brăila) se cultivă și în scopuri alimentare și melifere.
- Plantă erbacee anuală.
- Rădăcina este subțire, pivotantă.
- Tulpina este dreaptă, cilindrică, cu ramuri și perișori; crește până la 60 cm.
- Frunzele sunt alterne, bipenat sectate sau tripenat sectate.
- Florile sunt mari, delicate, cu 5 petale albe sau albe-albăstrui.
- Fructele sunt polifolicule reunite în formă de capsule.
- Semințele sunt numeroase, negre. Frecate între degete, emană un parfum plăcut, ușor picant, asemănător cu cel al oreganului.
Înflorește în:
Ce se recoltează:
- În scop terapeutic se utilizează semințele mature, ce se recoltează în lunile septembrie-octombrie, când păstaia are culoarea neagră.
- Negrilica a fost găsită chiar în mormântul lui Tutankhamon și este binecunoscut faptul că regina Cleopatra folosea planta pentru proprietățile sale de înfrumusețare.
- O primă mențiune scrisă despre această plantă apare chiar în Vechiul Testament, în cartea lui Isaia 28: 25, 27; în scripturile românești cuvântul evreiesc „ketzakh”, care înseamnă negrilică, a fost tradus însă greșit prin măzăriche.
Se recoltează în:
Proprietăți terapeutice:
Negrilica este apreciată în medicina naturistă pentru proprietățile sale carminative, purgative, digestive, galactogoge, antihelmintice, diuretice, antimicrobiene, antihistaminice, aperitive, excitante, afrodiziace, rezolutive, întăritoare.
Acțiuni terapeutice:
Acțiunea terapeutică a plantei vizează:
Pentru uz intern:
- boli de stomac
- indigestii
- icter
- catar gastro-intestinal
- colici
- balonări
- anorexie
- viermi intestinali
- hemoroizi
- dezintoxicarea organismului
- bronșite
- astm bronșic
- spasme bronhice
- răceli
- edeme
- reglarea activității cardiace
- vasodilatatoare cerebrale
- reglarea oxigenării creierului
- amețeli
- migrene
- vertij
- paralizie
- dureri de cap
- amenoree
- stimularea funcției sexuale
Pentru uz extern:
Alte utilizări:
Negrilica este folosită ca aromatizant alimentar în producția unor sortimente de brânză (de Brăila), precum și în panificație, în prepararea biscuiților și a conservelor de legume.