-
Studii recente au demonstrat că în coacăze se găsesc mai mulţi antioxidanţi foarte benefici sănătăţii omului, decât în majoritatea fructelor şi legumelor.
-
De pildă, cantitatea de vitamina C din coacăze este superioară celei din portocale.
-
Alte studii au arătat că antioxidanţii foarte puternici existenţi în coacăze au un impact impesionant asupra organismului, întărindu-l, dextoxifiindu-l şi accelerând ieşirea din stările de convalescenţă.
-
Coacăzele conţin şi acid gama linoleic (un foarte rar acid gras Omega 6) cu virtuţi excepţionale pentru sănătate.
-
Coacăzele au efecte dovedite în numeroase stări de boală, precum probleme renale, afecţiuni ale pielii, afecţiuni ale ficatului şi chiar în cazul maladiei Alzheimer.
Totuşi
- Organismul uman beneficiază de toate calităţile menţionate mai sus numai în condiţiile în care fructele sunt consumate proaspete.
- Cu cât trece mai mult timp de la recoltare până la consum, cu atât mai multe dintre substanţele valoroase conţinute de coacăze se volatilizează.
- Coacăzele care stau timp îndelungat pe rafturile supermarketului ori care sunt tratate termic (fie cu frig, fie cu temperaturi înalte), îşi pierd valoarea terapeutică.