Binecunoscuta păpădie și puțin cunoscutele ei beneficii pentru sănătate
Binecunoscuta păpădie și puțin cunoscutele ei beneficii pentru sănătate
Binecunoscuta păpădie și puțin cunoscutele ei beneficii pentru sănătate
Se mai numește și: 
floarea-broaștei, gălbinele grase, crestățea, floarea-găinii, curu-găinii, buha-găinilor
Unde se găsește: 
  1. Păpădia e nelipsită din pășuni, fânețe, locurile umbrite și semiumbrite din toată țara.
  2. Există forme ameliorate, care se cultivă.
  1. Plantă perenă erbacee, cu rădăcină cărnoasă, pivotantă.
  2. Tulpina floriferă este tubulară din care se scurge un latex alb dacă este ruptă.
  3. Funzele formează o rozetă bazală.
  4. Florile (inflorescențele) sunt galbene și apar toată vara, cu un vârf de înflorire în aprilie.

Înflorește în:

  Aprilie  Mai  Iunie  Iulie  August  Septembrie
Ce se recoltează: 
  1. Frunzele și tulpinile florale se recoltează la începutul înfloririi.
  2. Rizomii se pot recolta pe toată durata de vegetație.

Se recoltează în:

  Aprilie  Mai  Iunie  Iulie  August
Proprietăți terapeutice: 
  1. Păpădia are proprietăți depurative, detoxifiante, hipoglicemiante, hipocolesteromiante, hepatice, coleretice, colagoge, laxative, anticonstipante, antiputride, alcalinizante, hipoacidifiante, diuretice, nutritive, tonifiante, anticanceroase, antitumorale, antiinflamatoare, diaforetice, antireumatice, galactogoge, sedative, astringente, antidiabetice, venotonice, antiplachetare, antiscorbutice, mineralizante.
Acțiuni terapeutice: 
  1. Păpădia are acțiune terapeutică pentru:
Alte utilizări: 
  1. Frunzele și tulpinile florale tinere se consumă primăvara în salate, în cure de 3-4 săptămâni.
  2. Din rădăcini se prepară suc de păpădie, iar organele aeriene se pot utiliza pentru prepararea de vin și sirop.
  3. Tot din rădăcini, dacă se prăjesc, se obține un surogat de cafea.