- Băi
- Comprese
- Spălături
Tratamentele externe aplicate în cazul furunculozei se fac cu plante care prezintă efecte emoliente, astringente, antiseptice, depurtaive și maturative, de grăbire a colectării purulente.
Se recomandă:
- Comprese cu infuzii din flori de mușețel (3 linguri la 250 ml apă clocotită), cu aplicare pe pansamente sterile în zona afectată.
- Comprese din flori de lumânărică, flori de soc, rădăcini de nalbă- mare și herba de zămoșiță (Hibiscus trionum), cu efecte maturative.
- Spălături locale cu tampon de vată înmuiat în infuzie de busuioc sălbatic (Prunella vulgaris), coada șoricelului și sânziene.
- Spălături locale cu decoct din amestec, în părți egale, format din pulbere de rădăcini și ipcărige (Gypsophila paniculata) și săpunariță (Saponaia offinalis)
- Băi locale cu infuzie de flori de soc (40 g la 1 litru apă clocotită), cu efecte maturative.
- Băi locale cu infuzie din herba de unguraș (Marrubium vulgare).
- Băi locale cu decoct de sânziene galbene (Galium verum). Se folosesc 6 -8 linguri herba uscată la 1 litru apă, se fierbe 15 - 20 minute și se strecoară în cada de baie.
- Pentru maturarea abcesului se pun comprese calde cu ceapă coaptă, frunze opărite de varză, tomate sau mușcate, înmuiate în ulei de măsline.
Plante medicinale utilizate în această rețetă:
Mușețelul, leacul pentru orice boalăSocul: leacuri, socată, lichior, vin, dulceațăDe ce nu trebuie să lipsească coada-șoricelului din casăRădăcina de nalbă-mare stimulează creșterea dinților de lapteUtilizările medicinale ale ipcărigei (floarea-miresei)Săpunarița curăță sângele și elimină toxinele Busuiocul-sălbatic, bun pentru bolile de stomac și afecțiunile intestinale