Chasselas rose
Preț: 24 LeiCodreancă (Black Magic)
Preț: 26 LeiChardonnay
Preț: 25 LeiCardinal
Preț: 25 LeiFetească neagră
Preț: 25 LeiCabernet Sauvignon
Preț: 25 Lei
- Se mai numește Merlan, Bignay, Plant Medoc - în Franța; Merlot blau, Bigney, Vitraille - în Germania; Bordeleze Belcha - în Spania.
Utilizare:
- Soiul Merlot se numără printre cele mai apreciate soiuri de struguri pentru vinuri roșii. În anii în care procesul de maturare al strugurilor se desfășoară nestingherit, vinul obținut are o culoare intensă și un pontețial alcoolic ridicat.
- Poate fi vinificat pur sau în cupaj, cu alte soiuri negre, care au un conținut mai scăzut de zaharuri și substanțe colorante.
- În Franța, din soiul Merlot, amestecat cu Cabernet Sauvignon și Malbec, se obține faimosul vin Medoc-Bordeaux.
Originea:
- Soiul Merlot este originar din Franța, din regiunea Medoc, unde este cunoscut cu mult înaintea invaziei filoxerei în Europa.
Arealul de răspândire și de cultură:
- Soi foarte răspândit în Europa, în special în Franța, în regiunea Bordeaux.
- În țara noastră se cultivă mai ales în podgoriile din sudul Moldovei, Oltenia și Muntenia.
Descriere botanică:
- Lăstarul este în iunie-iulie scămos, verde pe o parte și roșcat pe cealaltă. Cârceii sunt verzi, scămoși și trifurcați.
- Inflorescențele apar cel mai frecvent pe nodurile 3/4.
- Polenul este abundent și fertil, fapt care face ca soiul Merlot să fie autofertil, putând fi cultivat în plantații pure.
- Strugurii au 14-18 cm, sunt cilindro-conici, foarte rar uniaripați. Boabele sunt dese, dar nu înghesuite.
- Bobul este de 14 mm, sferic, negru, cu pruină, zemos și cu o vagă aromă. Pielița este groasă, rezistență la transport.
Caracterizarea agrobiologică:
- Dezmugurește în cursul lunii aprilie, putând întârzia până la începutul lui mai.
- La Valea Călugărească înflorește la sfârșitul lui mai, iar în restul podgoriilor la începutul lui iunie.
- Strugurii dau în pârgă la sfârșitul lunii iulie, dar fenomenul poate întârzia până spre 20 august.
- Maturarea strugurilor se desăvârșește în luna septembrie sau în prima parte a lunii octombrie.
- Soiul Merlot este unul de vigoare mijlocie și chiar submijlocie.
- Portaltoii recomandați pentru acest soi sunt Kober 5 BB, 3309 C, SO4-4.
- Dacă este plantat pe pante înclinate sudic, însorite, soiul Merlot produce struguri cu conținut ridicat de zaharuri și antociani. Cultivat pe terenuri plane, fertile, dă însă producții mai mari.
- Soiul Merlot este slab rezistent la ger, la brumele târzii de primăvară și la secetă.
- Este atacat de mană și de putregaiul cenușiu, însă prezintă o bună rezistență la oidium și făinare.
- Este sensibil la molii și acarieni.
- Nu este atacat de păsări.
Caracterizarea agrofitotehnică:
- Fertilitatea soiului Merlot este mijlocie.
- Se recomandă conducerea pe tulpini înalte și semiînalte, cu tăiere în elemente scurte.
- Tăierile în elemente lungi de rod face ca dezmuguritul să fie neuniform.
Caracterizarea tehnologică:
- Soiul Merlot găsește în țara noastră condiții pedoclimatice favorabile, dând producții de calitate.
- Deși dă producții mai mari, strugurii nu se ridică la nivelul soiului Cabernet Sauvignon.
- Culesul strugurilor se face cât mai aproape de maturitatea deplină, când se obține un vin roșu de calitate superioară, echilibrat cu must intens colorat.
- Supracoacerea strugurilor crește cantitatea de zaharuri, însă acesta va afecta intensitatea culorii vinului.
- Randamentul în must al acestui soi este scăzut, la fel ca la toate soiruile cu boabe mici. Cantitatea de must este de aproximativ 74% din greutatea strugurilor.
Epoca de maturare:
Productivitatea:
- Merlot dă producții mijlocii sau mari.
- Producția de struguri variază între 4,5 - 5 kg/butuc la București și Odobești și de 1 - 1,5 kg/ha la Drăgășani și Valea Călugărească.
Variații si clone:
- Soiul Merlot prezintă numeroase biotipuri, care se comportă diferit sub aspectul productivității.
- Există și o formă cu boabe albe, numit Merlot blanc.
Zonarea:
- Soiul Merlot se comportă deosebit de bine în podgoria Dealurile Bujorului.