Mărarul
-
Nu pare deranjat de pământul rece și umed al primăverii timpurii.
-
Crește repede și poate fi folosit de îndată ce a răsărit.
-
Îl puteți culege atât primăvara, vara, inclusiv toamna, până târziu, constituindu-vă astfel și o rezervă pentru extrasezon.
-
Mărarul înviorează multe feluri de mâncare și e binevenit în special iarna, atunci când predomină mesele mai grele.
-
O linguriță de semințe de mărar conține mai mult calciu decât o cană cu lapte.
Coriandrul
-
Sau „pătrunjelul chinezesc” este nelipsit din orice fel de mâncare picantă.
-
Cultivat la începutul sezonului, el face semințe care vor lansa singure a doua recoltă, gata de cules până la căderea primilor fulgi de nea.
-
Recolta din toamnă e mai dulce și mai plină de savoare, deoarece coriandrul iubește vremea răcoroasă.
-
Semințele controlează nivelul de zahăr din organism și se pot adăuga pentru savoare și la borcanele cu murături.
-
Această plantă se poate crește destul de ușor și în interior dacă are suficientă lumină și umezeală.
Roinița
-
Face parte din familia mentei, fiind o plantă rezistentă și prolifică care atinge până la un metru înălțime.
-
Iubită de albine, ea răspândește un miros asemănător cu cel de lămâie.
-
Frunzele sale pot fi folosite ca adaos în salate de crudități sau fructe, în vinuri și sucuri.
-
Numită și „iarba școlarilor”, ea este prescrisă elevilor și studenților în perioada examenelor sub formă de ceai fierbinte, stimulând concentrarea și memoria.
-
Nimic nu iese în evidență toamna în grădină mai mult decât o miniplantație luxuriantă de roiniță!
-
O puteți recolta odată cu celelalte plante din grădină, dar dacă o veți lăsa să mai crească, veți avea încă o recoltă până ce va veni înghețul.
Busuiocul
-
Preferă solul umed.
-
Fie că îl utilizați în întregime, fie doar frunzele, el va crește din nou și îl puteți semăna din primăvară până la mijlocul verii.
-
Frunzele și florile se recoltează de trei ori pe an.
-
Busuiocul se topește însă la prima brumă a toamnei, dar crește foarte bine și în interior.
-
Se poate congela în tăvile pentru cuburi de gheață cu un pic de ulei, pentru a-i păstra culoarea verde.
-
Busuiocul este un bun energizant, un ajutor de nădejde contra stărilor prelungite de oboseală, îmbunătățește digestia și combate durerile articulare.
-
Compresele cu frunze sau tinctură de busuioc pot trata înțepăturile de insecte, eczemele și rănile.
Limba mielului
-
O plantă căreia îi place vremea răcoroasă și are un aspect excepțional în grădină. Produce foarte multe semințe și astfel continuă să se răspândească ușor și repede din locul în care a fost semănată sau plantată.
-
Înflorește toată vara, iar florile și frunzele tinere se pot folosi în bucătărie: florile - la decorarea salatelor și deserturilor; frunzele – în salate de crudități și în supele groase de legume.
-
Are un gust asemănător cu cel al castravetelui verde.
-
Nu este recomandată bolnavilor de ficat.