Aveţi nevoie de
- castraveţi
- usturoi (3-4 căţei la un borcan de 3 litri)
- lăstari de vişin
- inflorescenţe de mărar
- ţelină
- soluţie de apă cu sare (30 g sare la 1 litru de apă)
- cuişoare
Cum procedăm
-
Castraveţii îi spălăm bine, iar lăstarii de vişin şi inflorescenţele de mărar le clătim scurt, sub un jet de apă.
-
Punem la fundul borcanului o floare de mărar, 2 căţei de usturoi întregi şi un lăstar de vişin (de 5-10 cm).
-
Aranjam castraveţii în aşa fel încât să încapă cât mai mulţi, dar fără a-i forţa să intre.
-
Pe la mijlocul borcanului mai punem o floare medie de mărat şi o bucată de lăstar de vişin.
-
Umplem borcanul cu castraveţi, iar deasupra îl „sigilăm” cu o floare de mărar, un alt lăstar de vişin şi o tulpină de ţelină.
-
Punem 5-7 cuişoare şi adăugăm soluţie de sare până acoperim conţinutul borcanului.
-
Închidem cu un capac ermetic (dacă mai răsuflă nu e nicio problemă).
-
Pentru a accelera fermentaţia, aşezaţi borcanul în soare direct, în prima zi.
-
A doua zi mutaţi borcanul la semiumbră (bunica îl aşează sub vie sau în straturile cu flori).
-
În aproximativ 5 zile castraveţii sunt numai buni de aşezat lângă o friptură.
-
Sau, pur şi simplu, de consumat dimineaţa, pe stomacul gol, ştiţi dumneavoastră în ce situaţii :).
Câteva secrete
-
Gospodinele ştiu că din reglajul fin al ingredientelor se poate da personalitate specifică murăturilor.
-
Murăturile pot fi mai sărate, mai puţin sărate, cu gust mai intens ori mai slab de mărar sau de usturoi.
-
Totuşi, nu recomandăm excesul de usturoi deoarece zeama va căpăta un aspect mucilaginos.