În cazul plantelor ce provin din zonele temperate, temperaturile scăzute din timpul iernii favorizează procesele chimice din interiorul plantei care vor duce la o nouă înflorire.
În ceea ce priveşte plantele de origine tropicală, aceste procese sunt declanşate de o perioadă de secetă.
Aşadar, în condiții de aparatment, pentru a înflori, plantele trebuie să suporte condiţii nefavorabile iarna, cu alte cuvinte, trebuie „chinuite”. Menţinute în permanenţă în condiţii favorabile – aşa cum se-ntâmplă cel mai adesea cu plantele noastre de apartament – ele nu mai simt nevoia de a se reproduce. Plantele „nechinuite” vor produce doar frunze.
Este deci necesar să ţinem plantele în condiţii mai dificile pe timpul iernii, înţelegând prin aceasta o reducere a frecvenţei udărilor, cât şi păstrarea lor la o temperatură mai scăzută.
Excepţie fac doar plantele care înfloresc în această perioadă, care trebuie să se bucure de toată atenţia.
Diferenţa de temperatură zi-noapte facilitează formarea florilor.
O plantă aflată într-o încăpere a cărei temperatură oscilează între 18-20ºC nici nu va încerca să înflorească. Dar dacă temperatura va fi redusă pe timpul nopţii la 15ºC, cu siguranţă vor apărea bobocii florali.
Flori de zi lungă şi de zi scurtă
Pe lângă factorii umiditate și temperatură, luminozitatea reprezintă unul dintre factorii care provoacă înflorirea.
Lungimea zilei şi intensitatea luminii pe care o primeşte planta, pot reprezenta indicii despre faptul că momentul înfloririi a sosit.
După perioada lor normală de înflorire, diferitele specii sunt sensibile la o dominantă a perioadei de lumină sau de întuneric.
Plantele care înfloresc toamna și iarna – crizantema, crăciuniţa (schlumbergera) etc. – înfloresc atunci când durata zilei este mai mică decât a nopţii. Pentru stimularea înfloririi este suficient ca, după ce pe timpul verii au fost ţinute în condiţii optime, să le punem pentru câteva săptămâni într-un loc mai puţin luminat. Apoi, să nu vă miraţi dacă, prin noiembrie, Crăciuniţa începe deja să înflorească. Aceasta înseamnă că aţi trecut-o brusc de la condiţii de lumină intensă la o lumină mai puţin intensă, fapt care a accelerat înflorirea.
Plantele cu înflorire estivală – muşcata, gloxinia, violeta etc. – au nevoie de o noapte mai scurtă decât ziua pentru a înflori. Un aport de lumină artificială garantează o apariţie mai rapidă a florilor.