Se presupune că activitatea viticolă în Dobrogea este foarte veche, înaintând spre secolele VII - VI î.Hr. Există multe descoperiri arheologice în zonă care sugerează existența în Antichitate a unui cult închinat zeului Dionysos (Bacchus), cult în cadrul căruia vița de vie și vinul jucau un rol central.
Denumirea „Murfatlar” derivă din termenul turcesc „muruvet” care înseamnă „om bun, generos”. În timp, acest termen a devenit „Murfat” apoi „Murfatlar”, adică „urmașii lui Murfat”.
În timpul Rărzboiului Crimeii (1856), ostașii francezi din coaliția anti-rusă au reușit să obțină un vin spumant din vinul local. În 1907 s-a înființat la Valul lui Traian o plantație de 10 ha, prilej cu care s-au plantat și soiurile tipice sortimentului champagne (Pinot noir, Pinot gris și Pinot meunier). În anii 1914-1915 s-a obținut primul spumant dobrogean, numit „Lacrima lui Ovidiu”.
Renumele podgoriei a crescut în timp, intrând în competiție cu cele mai renumite podgorii ale țării, ajungând astăzi ca aici să se producă unele dintre cele mai bune vinuri ale României și cele mai bune vinuri licoroase.