Inflorescențe de anason
Inflorescențe de anason
Semințe (fructe) de anason
Semințe (fructe) de anason
Ansonul aromatizează cunoscuta băutură grecească Ouzo
Ansonul aromatizează cunoscuta băutură grecească Ouzo
Beneficiile pentru sănătate ale anasonului
Beneficiile pentru sănătate ale anasonului
Se mai numește și: 
Anis, hanus, chimen-dulce, secărea, molură, molotru, bădean
Unde se găsește: 
  1. Specie originară din Orient.
  2. În țara noastră se cultivă în sudul țării.
  1. Plantă erbacee anuală, din aceeași familie și asemănătoare cu mărarul.
  2. Fructele sunt  diachene mici, striate, galben-cenușii, parfumate, aromate, cu gust dulceag, specific-picante.

Înflorește în:

  Iulie  August
Ce se recoltează: 
  1. Ne interesează fructele, care se recoltează în august-septembrie, atunci când 2/3 au atins maturitatea.
  2. Fructele mature devin brune, iar tulpinile care le poartă se îngălbenesc.

Se recoltează în:

  August  Septembrie
Proprietăți terapeutice: 
  1. Anasonul are proprietăți carminative, stimulente gastric și pancreatic, stomahice, de stimulare a lactației, antispastice intestinale, antiseptice, expectorante, sedative, relaxante, antiinflamatoare, diuretice.
  2. Pe lângă proprietățile terapeutice, anasonul este și un apreciat condiment și aromatizant.

Contraindicații

  1. Anasonul este contraindicat în timpul sarcinii, în gastrite hiperacide, ulcere și enterocolite.
  2. Dacă se depășește doza de 5 g/zi, anasonul provoacă grețuri, vomă, depresie, tulburări de vorbire și edem pulmonar.
Acțiuni terapeutice: 

Anasonul stimulează, tratează și ameliorează următoarele:

Pentru uz extern:

Alte utilizări: 
  1. Anasonul se utilizează în fabricarea săpunurilor, pastei de dinți, cremelor etc.
  2. Plantele de anason pot fi folosite la parfumarea interioarelor și pentru alungarea insectelor parazite (păduchi, ploșnițe, molii, căpușe).
  3. Gustul inconfundabil al celebrei băuturi Ouzo este obținut din anason.
  4. Semințele de anason sunt folosite și în patiserie, panificație, bucătărie.