Adunarea Națională din Franța a aprobat la mijlocul lui martie un plan de interzicere totală a pesticidelor suspectate că ar dăuna albinelor. Această inițiativă depășește restricțiile Uniunii Europene, într-o aprigă dispută între producătorii de pesticide și fermieri - pe de o parte, și apicultori și grupurile ecologiste - pe de alta.
Uniunea Europeană a limitat încă din 2014 utilizarea produsele fitosanitare formulate cu substanțe active din clasa neonicotinoidelor (cele mai multe produse de Bayer CropScience și Syngenta) după ce au apărut studii care au arătat impactul negativ al acestora asupra albinelor.
De cealaltă parte, producătorii de pesticide susțin că acuzele aduse neonicotinoidelor nu sunt susținute de dovezi și că prăbușirea populațiilor de albine în ultimele decenii este un fenomen mai complex, la care contribuie o mutitudine de factori.
Hotărârea Adunării de interzicere a neonicotinoidelor ar putea intra în vigoare la 1 septembrie 2018, asta dacă legea va fi votată și de senatul francez undeva la mijlocul anului 2016.
Există studii care arată că populațiile de albine la nivelul Europei au scăzut cu 30% în ultimii 20 de ani. Printre motive se consideră a fi virusuri, încălzirea climatică și pesticidele, în special insecticidele care au neonicotinoidele ca substanță activă. Importanța albinelor derivă din faptul că majoritatea fructelor și legumelor se produc prin polenizare entomofilă. O lume fără albine ar putea însemna o producție de fructe și legume mai mică cu 90%.