Este o piatră de var arsă la o temperatură de 1000 grade C. Este o pulbere ce conține oxid de calciu. Se dă pe soluri argiloase și are o acțiune rapidă.
Pom în vârstă de un an.
Ramură de semischelet, la măr și păr, multiramificată, cu porțiuni îngroșate care alternează cu porțiuni mai subțiri. Vetrele de rod tinere sunt foarte utile în procesul de fructificare. Vetrele bătrâne au o circulație grea a sevei, din care cauză se epuizează repede și trebuie să fie mereu întinerite.
Vinul cu fermentaţia alcoolică încheiată, înaintea separării sale de drojdie.
Vin de masă cu indicație geografică, livrat la export.
Vinul de vinotecă este un vin DOC învechit în sticlă minimum 4 ani, cu buchet format în sticlă în timpul învechirii, și care se comercializează atât timp cât își păstrează calitățile conferite de această mențiune.
Vin cu un conținut de zahăr cuprins între 12 și 50g/l.
Vin cu un conținut de zahăr cuprins între 4 și 12g/l.
Vin cu un conținut de zahăr de peste 50g/l.
Băutură alcoolică obţinută din must sau vin ori din amestecul acestora, cu adaos de must concentrat, must concentrat rectificat, distilat de vin cu tăria alcoolica cuprinsă între 52% si 86%, alcool de origine viticolă sau alcool alimentar, cu tăria alcoolica de minimum 96% în volume, mistel, folosite separat sau în amestec. Strugurii folosiţi ca materie primă pentru producerea vinurilor licoroase trebuie sa aibă, la cules, un conţinut în zahar de minimum 204 g/l. Tăria alcoolică dobândită a vinurilor licoroase este cuprinsă între 15% si 22%, iar conţinutul lor în zaharuri este de minimum 80 g/l. O parte a tăriei alcoolice dobândite a produsului finit, care nu poate fi mai mica de 4% în volume, trebuie sa provină din fermentarea parţiala sau totală a zahărului iniţial al strugurilor, musturilor sau vinurilor utilizate. Unele vinuri licoroase de înaltă calitate pot beneficia de denumiri de origine.
Băutură efervescentă provenită din must de struguri cu aroma de tip Muscat, al cărui conţinut în zahăr este de minimum 180 g/l. Vinul Muscat spumant are un conţinut în dioxid de carbon de origine endogenă, rezultat în urma fermentării mustului în rezervoare, dezvoltând în sticlele în care este îmbuteliat ca produs finit o presiune de minimum 3 bari la temperatura de 20°C. Vinul Muscat spumant are o tărie alcoolică de minimum 6%.
Vin obţinut din mustul fermentat în prezenţa pelinului sau a unor combinaţii de plante între care predomină pelinul, eventual şi a unor fructe, precum şi din vin în care s-a adăugat extract alcoolic din aceleaşi plante şi fructe. Vinul pelin poate sau nu să conţină îndulcitori precum: must tăiat, must concentrat sau zaharoză.
Vin cu o concentrație de zahăr de până la 4g/l.