Se mai numește:
- Traminer roz, Tramin roșu, Tramini, Gewürztraminer - în România;
- Savagnin rose, Fromenteau rouge, Gentil rose aromatique, Servoyen rose, Traminer roter, Gentil Duret rouge, Traminer, Auvernas rouge clair - în Franța;
- Traminer rotter, Kleintraminer, Heiligensteiner Klevner, Kleinwiener, Marzimmer, Frentschentraube, Sandtraminer, Gewürztraminer etc. - în Germania.
Utilizare:
- Din strugurii soiului Traminer se obțin vinuri albe superioare seci, armonioase, cu aciditate echilibrată, cu aromă discretă, tipică (datorită căreia vinul poate fi recunoscut chiar și la degustare „în orb”).
- Prin supramaturarea strugurilor se pot obține vinuri superioare demiseci, demidulci sau licoroase, catifelate, armonioase.
Originea:
- Soi originar din Tirolul italian.
- Numele are legătură, probabil, cu orașul Tramino, din zonă.
Arealul de răspândire și de cultură:
- Se cultivă în Franța, Germania, Italia, Austria, România, Ungaria, Croația.
- Suprafața cultivată este foarte mică, în raport cu alte soiuri cosmopolite, fiind limitată la aproximativ 8000 de hectare.
Descriere botanică:
- La dezmugurit, rozeta este pufoasă, verde-albicioasă, cu discrete reflexe roșiatic-liliachii.
- Ciorchinii apar cel mai frecvent pe nodurile 4/5 ale lăstarului.
- Inflorescența este uniaxială, cilindro-conică, uneori aripată, lungă de 6-7 cm (în plin înflorit).
- Lăstarul în iunie-iulie este verde, cu striații roșu-vineții. Frunzele de la vârf au aspect scămos, iar celelalte capătă o înfățișare lucioasă.
- Strugurii au 7-12 cm lungime, prezintă, de regulă, formă cilindrică sau tronconică, cu boabe dese, de dimensiuni diferite.
- Bobul este sferic, de 12-15 mm diametru, roz-cenușiu, cu miez zemos, nearomat sau, dacă soiul face parte din biotipul Gewürztraminer, prezintă o aromă caracteristică de petale de trandafir și litchi.
- Coardele sunt brun-gălbui, cu nuanțe mai intense la noduri.
Caracterizarea agrobiologică:
- De la intrarea în vegetație până la maturarea strugurilor, acest soi are nevoie de 160-210 zile, în funcție de caracteristicile meteo anuale.
- Dezmugurește la sfârșitul lui aprilie, iar înflorirea se desfășoară pe durata lunii iunie, fapt care ferește acest soi de pericolul brumelor târzii de primăvară.
- Are creștere și vigoare mijlocii.
- Este un soi autofertil, putând fi cultivat în plantații pure.
- Are o fertilitate bună (aprox. 70% din lăstari sunt fertili), fiecare lăstar purtând, în medie, 2 ciorchini.
- Traminer rezistă bine la ger (chiar și până la -22oC), dar este sensibil la secetă și mană. Are o rezistență mai bună a făinare și putregaiul cenușiu, iar atacul de moliilor este, de asemenea, moderat.
Caracterizarea agrofitotehnică:
- În funcție de condiții, distanțele de plantare pentru acest soi pot varia între 1,6 - 2,2 m între rânduri și 1,3 - 1,6 m între butuci.
- Forma de conducere recomandată: tulpini semi-înalte, cordon lateral sau bilateral, cu tăiere speronată, în cepi de 2-3 ochi.
- Irigația și fertilizarea contribuie la creșterea producției. Pentru susținerea necesarului de elemente nutritive, anual se pot administra N100P200K100 kg/ha (substanță activă) sau 40 t/ha gunoi de grajd.
Caracterizarea tehnologică:
- Strugurii intră în pârgă la începutul lui august, iar maturarea deplină are loc, de regulă, la mijlocul lui septembrie.
- Când există condiții pentru supramaturarea strugurilor, culesul se poate amâna până în octombrie.
Epoca de maturare:
Productivitatea:
- Traminer este un soi cu productivitate de 5-8 t/ha, dar care, în condiții favorabile, poate atinge și 12 t/ha.
Variații si clone:
- Soiul Traminer prezintă mai multe populații, cu biotipuri care variază prin culoarea și aroma strugurilor.
- Cel mai valoros, dar și cel mai cunoscut, rămâne biotipul Gewürtztraminer, cu aromă de litchi și petale de trandafiri.
Zonarea:
- Soiul Traminer se pretează a fi cultivat în zonele viticole mai răcoroase ale țării, din jumătatea nordică: Moldova și Transilvania, dar dă rezultate bune și în Muntenia și Dobrogea.