Despre ce e vorba
-
În spaţiile de cultură protejate, cum sunt solariile şi serele, se pot crea condiţii care stimulează dezvoltarea plantelor.
-
Totuşi, o problemă care apare în aceste spaţii, pe care puţini o cunosc, este cantitatea insuficientă de dioxid de carbon.
-
Dioxidul de carbon, esenţial în procesul de fotosinteză, poate scădea la niveluri care primejduiesc dezvoltarea viguroasă a plantelor.
-
Aerisirea acestor spaţii este vitală, pentru refacerea constantă a concentraţiei de dioxid de carbon.
-
Totuşi, dacă dioxidul de carbon este atât de benefic, cum putem să-i ridicăm concentraţia, stimulând, în acest mod, creşterea producţiei în sere şi solarii?
Iată cum
-
Cea mai la îndemână soluţie, într-un solar familial, de pildă, este construirea în mijlocul solarului a unei lăzi de compostare, pe care să o punem în funcţiune odată cu plantarea răsadurilor.
-
O ladă de 1m³ pentru un solar cu o lungime de 20-30m lungime este suficientă.
-
Pentru compost putem folosi tot felul de materiale organice (resturi din bucătărie, iarbă, gunoi de pasăre, bălegar, urină etc.) care, prin descompunere, produc dioxid de carbon şi căldură. (Sunt necesare cunoaşterea unor reguli minime de compostare.)
Important!
-
În lada de compost trebuie adăugate din timp în timp materiale noi, astfel ca reacţia de descompunere să fie constantă.
-
Conţinutul lăzii de compost trebuie răscolit o dată pe săptămână, altfel reacţia devine anaerobă şi nu se mai produce dioxid de carbon.
-
Dioxidul de carbon obţinut în acest mod, deşi va conta semnificativ în dezvoltarea plantelor, nu reprezintă niciun risc pentru oameni.
-
Totuşi, persoanele în vârstă sau cu probleme de sănătate pot avea stări de ameţeală datorită nivelului ridicat de dioxid de carbon. În aceste condiţii, se recomandă aerisirea serei/solarului înainte de a începe lucrul în interior.
-
Încă un avantaj: la finalul sezonului, în lada de compost va rezulta un excelent îngrăşământ organic!